• 2rism.ro
  • Google
  • Yahoo

Vremea in Bucuresti

Oferte Cazare Romania


Traditii si obiceiuri de Craciun in Romania

colindatoriCraciunul este sarbatorit pe intregul teritoriu al tarii cu diferente specifice in functie de zonele geografice majore: Bucovina, Maramures, Ardeal, Moldova etc. Aceste obiceiuri de Craciun sunt stravechi si in unele zone se practica inca si in zilele noastre.Obiceiuri de Craciun in Bucovina

 

In Bucovina exista credinta ca nu este bine sa ai lucruri imprumutate pe durata sarbatorilor de iarna. De aceea, in preajma Craciunului, se recupereaza sau se restituie lucrurile imprumutate prin sat.

 

In ziua de Ajun, femeile ies in livada cu mainile pline de aluat si ating fiecare pom spunand: : "cum sunt mainile mele pline cu aluat, asa sa fie pomii incarcati cu rod la anul".

ursul_bucovina

Pregatirea mesei de Ajun incepe in primele ore ale diminetii, cand gospodinele coc colacii "rotunzi ca Soarele si Luna " si un colac special, numit "Creciun". Acest colac se pastreaza pana primavara, pentru a fi folosit in practicile inceputului de an agrar.

In dimineata Ajunului erau preparate douasprezece feluri de mancare de post (grau pisat si fiert, prune afumate fierte, bob fiert, sarmale cu crupe, ciuperci tocate cu usturoi, bors de bureti, fasole fiarta si "sleita" etc), care erau asezate pe masa din "casa cea mare". Din ele se consuma seara, dupa trecerea preotului cu icoana. Niciun membru al familiei nu se aseza la masa fara a-si face rugaciunea. Cele douasprezece feluri de mancare, nu erau consumate in intregime, resturile fiind pastrate pe masa pana la Boboteaza. Aceste resturi erau asezate la fereastra spre indestularea celor morti.

 

Pe parcursul noptii de Ajun, cetele de flacai strabat ulitele, de la un capat la altul al satului, pentru a vesti Nasterea Domnului. Dupa rostirea colindei la fereastra, flacaii sunt invitati in casa, sunt ospatati si rasplatiti. Sunt cazuri cand, in casele cu fete, are loc o mica petrecere. Fata care urmeaza sa se marite este scoasa la joc fie de seful cetei, fie de flacaul care o simpatizeaza.


Obiceiuri de Craciun in Transilvania

In Transilvania, se foloseau si se mai folosesc inca, doua categorii de texte folclorice: colindele cantate numai in grup si multamitele sau transilvaniaurarile, rostite dupa terminarea colindelor. Cea mai cunoscuta dintre urari este starostea colacului. Dupa ce flacaii au fost poftiti in casa si cinstiti cu vin sau palinca, un colindator mai priceput, de regula cel drag fetei, spune povestea painii. In aceasta poveste se relateaza tehnica traditionala a cultivarii si prelucrarii graului: de la alegerea terenului, pana la scoaterea colacului din cuptor. Dupa rostirea acestei povesti, flacaul face o taietura in partea de jos a colacului, semn ca acest colac nu mai poate fi prezentat si altui colindator.


Obiceiuri de Craciun in Moldova

In Moldova, nu se da nimic din casa in ziua de Ajun, nici gunoiul nu se arunca din casa si nu se imprumuta nimic. In Ajunul Craciunului se daruiesc doua turte. Una este data celui care ingrijeste vitele, iar alta este rupta si data animalelor. Atunci cand le dai trebuie sa zici: "Cinati sanatos ca si noi cinam".

Fetele, pentru a-si vedea ursitorul, pun peste noapte sub fereastra, cate putin din toate felurile de bucate, negustate. Ursitorul va veni si va gusta si fata il va vedea. Exista traditia, ca sub masa pe care sunt bucatele pentru Craciun, sa se puna seminte. Numai asa semintele vor rodi si vor fi ferite de stricaciune.
In vasul cu apa, din care gazda urmeaza sa-si toarne pentru spalat, se pun nuci, ca sa fie sanatosi peste an. Alti gospodari pun o potcoava in moldovacofa cu apa si dupa aceasta potcoava beau apa si adapa vitele, ca sa fie cu totii sanatosi si tari ca fierul.


Obiceiuri de Craciun in Muntenia

Unele femei se scoala inainte de rasaritul soarelui, in Ajun, si arunca spre rasarit mancare pasarilor, crezand ca facand astfel, pasarile nu le vor strica samanaturile din gradina. Barbatii pun mana pe toate lucrurile din ograda: car, plug, coasa, sapa si celelalte, ca sa-i fie drag sa se foloseasca de dansele la munca tarinei. Femeile, impung cu acul de cateva ori, rasucesc cateva fire in furca, innoada cateva ate, ca sa aiba spor peste an. Alte gospodine insa, spun ca nu-i bine sa se impunga cu acul in aceasta zi, caci dac-ar face una ca aceastia, insecta numita burghias ar impunge prunele si ciresele, facandu-le astfel sa se ofileasca si sa cada inainte de coacere. Exista traditia ca femeile sa puna o piatra in cuptor pana la Boboteaza. Ea va fi scoasa la miezul noptii si cand va fi aruncata se vor rosti urmatoarele cuvinte:

- Cum dorm toti oamenii si nimeni nu vede, asa sa nu vada uliul puii mei, ci sa stea impietrit si incremenit.


Sursa: crestinortodox.ro

 

 

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

 

Alte Evenimente

Brașov: Obiceiuri specifice sărbătorilor pascale, la Castelul Bran

Cu ocazia Sfintelor Sărbători Pascale, în cadrul Castelului Bran, vizitatorii se vor bucura de felurite tradiții și obiceiuri, precum  și de produse tradiționale cu specific românesc.

Citeşte mai departe...
 
Cramele din România se adună în luna mai la Bucureşti pentru promova turismul viticol

Peste 100 de soiuri premium de vinuri româneşti  vor fi prezentate de mai multe crame între 14 şi 16 mai la târgul REVINO – Descoperă vinurile din România.

Citeşte mai departe...
 
Festival dedicat turismului montan şi de aventură

Târg de turism, tură pe bicicletă, traseu cu role, echitaţie sau parapantism sunt doar câteva dintre evenimentele ce vor avea loc în cadrul "Zile de turism", un proiect care doreşte promovarea turismului montan şi de aventură.

Citeşte mai departe...
 
Maramureşul, Valea Vişeului, luată cu asalt de fotografii români şi străini. Maramureşul, surprins în toată frumuseţea lui.

Maramureşul este unul din locurile preferate de fotografi atunci când vine vorba de a surprinde viaţa în cel mai simplu mod cu putinţă. Fotografii vin să vadă tradiţia la ea acasă, obiceiuri şi oameni simpli care dau valoare Maramureşului.

Citeşte mai departe...
 
Educație Montană în școli (clasele 0-VIII), aprilie 2014 – iunie 2015

Sub egida ŞI MUNTELE E O ŞCOALĂ, Asociația Montană Carpați continuă proiectul de educație montană în școli început încă din 2008 în cadrul săptămânii “Şcoala Altfel”.

Citeşte mai departe...
 
Pe 15 octombrie specialistii din industria de turism vin la eTravel Conference!

Numarul persoanelor care utilizeaza platformele online pentru a-si rezerva vacante, pentru a cauta hoteluri sau atractii turistice a crescut tot mai mult.

Citeşte mai departe...
 
Harta CeSaVezi în România pentru iOS şi Android a fost lansată

Cu ocazia participării la Festivalul InTransylvania în calitate de parteneri media, organizat pe pârtia de ski din zona turistică Sâmbăta-Drăguş din Ţara Făgăraşului, CeSaVezi.ro a lansat aplicaţia Harta CesaVezi in Romania pentru dispozitivele cu Android şi iOS.

Citeşte mai departe...
 
Şapte zile de festival medieval, la Ardud: turnirul cavalerilor şi prezentări de arme.

Timp de şapte zile, din 14 şi până în 20 iulie oraşul Ardud îmbracă haina de sărbătoare prin Festivalul MedievArtFest Ardud, ajuns la cea de-a doua ediţie. Manifestare este inclusă în proiectul “Ardud – Oraş turistic medieval”, lansat anul trecut în scopul dezvoltării şi promovării comunităţii locale prin turism şi cultură.

Citeşte mai departe...
 
Expozitie de trenuri si locomotive istorice, in Gara de Nord

De marti pana duminica, pasionatii de trenuri pot vedea in Gara de Nord locomotive cu aburi, automotoare vechi si trenuri istorice la o expozitie ce sarbatoreste 75 de ani de la inaugurarea Muzeului CFR.

Citeşte mai departe...
 
Targul cu Bunatati si Atelierele GRATUITE "Pasiuni si mestesuguri pentru copii", la Sinaia 6-9 iunie 2014

De vineri pana luni (6-9 iunie 2014), in minivacanta de Rusalii, Targul cu Bunatati se deschide la Sinaia, in Parcul Dimitrie Ghica.

Citeşte mai departe...
 
reclamataaici

2rism.ro - Retea de promovare turistica® este Marca Inregistrata.

2rism.ro este inregistrat la Autoritatea Nationala pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal sub nr. 19977.
Detalii aici.

Utilizarea acestui site implica respectarea unor termeni si conditii.

Copyright © 2016. Oferte cazare, Retea de promovare turistica.